4.7.2012

100 kirjaa lukuprojekti 2012 (Kirjat 136-140)

136/300: Tenta Love (Team Pärvelö, Suspu)

Tämä on omakustanne-sarjakuva, jonka ostin jo viimetalven Frostbite-tapahtumasta. En ajatellut heti lisätä sitä lukuprojektiin, sillä sitä ei löytynyt kätevästi Goodreadsista, mutta koska ostin erään toisenkin omakustanteen, päätin lisätä ne molemmat nyt samalta istumalta.

Tenta Love on Team Pärvelön julkaisema sarjakuva varsin erikoisesta pariskunnasta: 35-vuotiaasta, taitelija-Jaakosta ja nuoresta skeittarimestariksi havittelevasta Dominikista. Strippityylinen sarjakuva keskittyy pariskunnan arjen ja ikäeron haasteisiin ja on varsin huumoripainotteinen. Jokaisella sivulla on oma väriteemansa ja ulkoasu on muutenkin oikein siisti. Sanoisin, että erinomainen teos omakustanteeksi! Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa :) ***+

137/300: Hyi, Homoa! (Team Pärvelö)

Kesän Desuconissa julkaistiin tämä Team Pärvelön kolmas antologia, joka kokoaa omakustannesarjakuvia teemalla: homoseksuaalisuus ja suomi. Aiheesta onkin ammennettu oikein runsaalla kädellä sillä kirjaa on ollut tekemässä peräti 15 henkeä. Sarjakuvat ovat lyhyitä ja erittäin omaperäisiä.

Hauskimmat tarinat ovat tukkijätkien lemmenpainista kertovat lyhäri sekä hieman pidempi tarina, joka kertoo, miten Ilmarinen naittaakin Väinämöiselle veljensä Einon. Erikoisin tarina kirjassa täytyy olla joulupukin ja tontun kuumista löylyistä kertova pätkä.

On mukavaa tukea suomalaisia taiteilijoita ja saada vielä näinkin viihdyttävä opus vastalahjaksi. Kympin maksoi ja oli kyllä joka sentin väärti! Suosittelen: ****


138/300: Samejima-kun and Sasahara-kun (Koshino)

Samejima ja Sasahara ovat samassa kaupassa töissä, kun Samejima saa kerättyä tarpeeksi rohkeutta tunnustaakseen tunteensa Sasaharalle. Siitäpä alkaakin varsin hervoton tarina siitä, miten pakonomaisesti puhtautta ylläpitävä ja bakteereita pelkäävä Samejima koettaa saada itseään heterona pitävän Sasaharan rakastumaan itseensä.

Koko pokkari on yhtä ja samaa tarinaa, jonka positiivisen vaikutuksen tunteekin heti. Tarina tuntuu syvällisemmältä ja hahmot oppii kunnolla tuntemaan. Erikoisen tästä yaoimangasta tekee Koshinon piirtojälki ja tapa kuvata hahmot: molemmat pojat ovat lähes koko ajan täysin kauhistuneita tai paniikin partaalla. He ovat samalla kertaa ujoja, nolostuneita ja raivoissaan, eikä ystävyydestä rakkaudeksi muuttunut suhde lähdekään helposti käyntiin.

Älä anna kannen hämätä, piirtojälki on sisältä yhtä epäröivää kuin poikien tunteetkin ja sopii siksi tarinaan täydellisesti. ****


139/300: Lentosotamies Pommi (Torsten Bjarre)

Tämä on parasta mökkilukemista ikinä. Hieman Masin tapaista sarjakuvaa armeijan pojista, jotka tekevät jos jonkinnäköistä jekkua esimiehilleen. Keskiössä on nimikkohenkilö Pommi, jota ei ole turhalla järjellä varustettu, mutta ratkaisun hän keksii ongelmaan kuin ongelmaan.

Olin iloinen, kun löysin tämän kirjasen divarin poistohyllystä, sillä olen pienestä pitänyt lukenut tätä sarjakuvaa mummolassani ja vanha kappale alkaa olla jo irtosivuiksi asti luettu. Löytämäni nide on oikein hyvässä kunnossa ja hintaakin oli vain yhden euron verran. Pommi kuuluu ikivanhaan suomalaiseen Sarjakirja-sarjaan (osa 35), joka esittelee erilaisia sarjakuvia, kuten Masia, Ville Vallatonta ja Mustanaamiota.

Alunperin Pommi on ilmestynyt ruotsalaisessa ilmailulehdessä ja sen teko aloitettiin jo toisen maailmansodan aikaan. Jo pelkästä nostalgiasta annan neljä tähteä ****

140/300: Neko Ramen, vol.1 (Kenji Sonishi)

Tämä japanilaista strippimangaa parhaillaan. Taicho on kissa, joka on ajautunut pikaruoka-alalle ja perustanut oman ramen-ruokalan. Ramen on japanilainen nuudeliruoka, joka tarjotaan liemessä lisukkeiden kera. Taichon outoja edesottamuksia ja uusia ateriaideoita käy päivittäin ihmettelemässä vakioasikas Koichi.

Stripit ovat lyhyitä ja ainakin minun huumorintajuuni sopivia. Piirtojälki voi aluksi tuntua hyvin luonnosmaiselta, mutta hauskat ideat eivät tarvitse kummoista taidetta tuekseen. Taicho itsessään on herskyvän hauska hahmo paisi hauskoilla ilmeillään myös luonteeltaan: kissa puhuu kuin vanha japanilainen ukko. *****

1 kommentti :