31.3.2011

Mangakokoelma osa1

Kuten aiemmassa postauksessani kerroin, olen viimeviikkoina keskittynyt sylvanialaisten sijaan mangakokoelmaani. Koska tämä on yleisestikin ottaen kokoelmablogini, ajattelin jakaa myös mangakokoelmani teidän kanssanne :) Osittain tämä sivuaa myös kirjastovirkailijan työtäni sillä tällaisia kirjaesittelyjä kutsutaan kirjastomaailmassa kirjavinkkauksiksi. Aion siis vinkata suosikki mangasarjojani teille, rakkaat lukijat. Otan ilolla vastaan myös teiltä vinkkejä hyvistä mangasarjoista!

Ja kelle manga ei ole vielä tuttua, selitettäköön: Manga tarkoittaa japanilaista sarjakuvaa, jossa kerronta on nopeaa ja lukutapa meidän kantilta katsottuna lopusta alkuun. Myös ruudut ja puhekuplat luetaan oikealta vasemmalle. Piirtojälki on jokaisella piirtäjällä omanlaisensa, mutta ominaista mangahahmoille ovat isot silmät ja hulmuava tukka. Manga ei tarkoita vain lasten sarjakuvaa, vaan Japanissa mangaa lukevat kaikki ikäpolvet - ja jokaiselle ikäluokalle löytyy omat sarjansa, aina taaperosta vaariin asti!

Viimekuun palkasta lohkaisin ison siivun surkean mangahyllyni ensiapuun. Tarkoitus on päivittää kokoelmaani ne mangasarjat, joista olen eniten pitänyt. Sainkin melko pian koottua seuraavat neljä mangasarjaa:

Ai Yori Aoshi



Genre: Romantiikka
Kieli: Englanti
Ikäsuositus: OT (older teens +16)
Osia: 17

Tulette huomaamaan, että mangamakuni on hyvin romantiikka- ja lukiolaistarinapainotteista. :) Tämä suhteellisen pitkä mangasarja on oivaa lääkettä romantiikan nälkään. Tarina alkaa, kun hyvin konservatiivisesta perheestä karannut Aoi-tyttö lähtee etsimään poikaa, joka hänelle on luvattu sulhaseksi jo lapsena. Hän onnistuukin löytämään pojan, Kaorun, mutta heidän kihlauksensa ei ole aivan niin mutkaton, kuin he voisivat toivoa. Molemmat nuoret ovat rikkaista liikemiessuvuista, mutta Kaoru on hylännyt oman sukunsa, eikä ole täten enää sopiva sulhanen Aoille. Aoi on kuitenkin rakastanut Kaorua lapsesta asti ja työskennellyt kovasti tullakseen hyväksi vaimoksi Kaorulle - hän ei suostu luopumaan kihlatustaan helpolla!

Sarjan alkuasetelma on länsimaisesti katsoen hieman hämmentävä. Sarja esittää erittäin myönteisessä valossa avioliiton, jonka vanhemmat ovat lapsiensa puolesta sopineet. Tarinassa juuri nuoret, Aoi ja Kaoru, joutuvat taistelemaan kihlauksensa puolesta, vaikka ovat tavanneet edellisen kerran ollessaan vasta pikkulapsia. Lisämaustetta tarinaan tuovat Kaorun hullunkuriset koulukaverit, ja Aoin sisaren kaltainen avustaja Miyabi (jonka tehtävä, on varjella Aoin kunniaa ja koskemattomuutta).

Sarja sisältää jonkin verran alastomuutta ja ihan rohkeitakin otoksia, joten se sopii aikuisempaan makuun :)

Minulta sarja saa täydet viisi tähteä sekä kauniin piirtojälkensä että koskettavan romanttisen juonensa ansiosta. Aoi on ihana hahmo kaikessa konservatiivisuudessaankin - hänen omistautumistaan miehelleen ei voi kuin ihailla.

*****

-----------------------------------------------------

POWER!


Genre: Romantiikka, urheilu
Kieli: Suomi
Englanninkielinen nimi: Girl got game
Ikäsuositus: Teinit 10->
Osia: 10

Romanttista urheiluamangaa :D En itse ole ollenkaan urheilun ystävä, mutta tässä sarjassa urheilu, tarkemmin sanoen koripallo, on sivuosassa. Tarina alkaa, kun Kyo-tytön isä on ilmoittanut tyttärensä sisäoppilaitokseen poikana! Isä toivoo tyttönsä pelaavan huippulukion koripallojoukkueessa ja pääsevän mestaruusliigoihin (ja näin ollen toteuttaisi isän omaa taakse jäänyttä koripallounelmaa). Kyon on siis leikattava hiuksensa ja vedettävä poikien koulupuku päällensä. Taitavana pelaajana hän pääseekin koulun koripallojoukkueeseen, mutta samalla alkavat ongelmat oman sukupuolen ja ihastuksen piilottelemisesta. Huonetoverikseen Kyo kun sattuu saamaan koulun komeimman pojan...

Sarja on perinteisen hupaisaa ristiinpukeutumista, joka lupaa loputtomasti ongelmia ja hauskoja tilanteita :) Sarja on käännetty myös suomenkielelle, joten sen hankkiminen ja lukeminen on helppoa. Jos englanniksi haluaa sarjaan tutustua, on etsittävä kirjoja nimellä "Girl got game". Jostain syystä mangaan on valittu uskomattoman rumat kannet, vaikkei piirrosjälki todellisuudessa ole niin pahaa kuin kansikuvat lupailevat. Hyvä tarina kuitenkin korvaa sen, mitä piirtojäljestä jää puuttumaan. Siksipä annan vain neljä tähteä, täyden viiden sijaan:

****

-----------------------------------------------------

Hollow fields



Genre: Seikkailu
Kieli: Suomi
Ikäsuositus: +9
Osia: 3

Että minä pidän lyhyistä sarjoista! Ainakin ne on helppo kerätä :D Tässä sarjassa on vain kolme osaa ja minusta niiden aikana tarina saadaan aika hyvin käsiteltyä. Juoni menee kutakuinkin näin: Lucy on matkalla uuteen kouluunsa, kun hän eksyy matkalla ja joutuukin hullujen tiedemiesten lapsille tarkoitettuun sisäoppilaitokseen. Oudosta, höyryvoimalla käyvästä henkilökunnasta huolimatta, koulu näyttää aluksi ylelliseltä ja Lucy kirjautuu sisään. Totuus valkenee kuitenkin pian: oppiaineet ovat mitä omituisimpia; haudanryöstöä ja tappajarobottien kasaamista... Lisäksi joka perjantai huonoiten menestynyt oppilas lähetetään jälki-istuntoon salaperäiseen tuulimyllyyn, josta kukaan ei ole vielä palannut!

Sarja on selvästi nuoremmalle väestöpolvelle tarkoitettua, mutta sopii mielestäni kyllä vanhemmillekin. Sen verran järkyttävä on minusta esimerkiksi tuulimyllyssä selviävä lasten kohtalo... Piirrosjälki on selkeää ja tikatut hahmot eriskummallisia. Neljä ja puoli pistettä:

****½

-----------------------------------------------------

Ghost!



Genre: BL (Boys love, poikarakkautta)
Kieli: Suomi
Englanninkielinen nimi: Eerie Queerie
Ikäsuositus: +13
Osia: 4

Tämän sarjan lukemisesta on kulunut jo hetki, joten aivan kaikkea en enää muista. Kyse on kuitenkin Shounen-ai mangasta, eli kirja kertoo pojista ja heidän välisistä (rakkaus)suhteista. Jei!
Päähenkilö Mitsuo on koulupoika, joka pystyy näkemään kuolleiden henkiä. Henget yrittävät Mitsuon välityksellä (käyttäen mm. hänen ruumistaan) viestiä rakkaidensa kanssa. Ennen kuin Mitsuo pääsee hengistä eroon on hänen koetettava ratkaista näiden keskeneräisiksi jääneet ongelmat. Apuna Mitsuolla on monta innokasta, miespuolista ihailijaa ja ystävää.

Niin kuin Powerissa hilpeyttä toi päähenkilön pukeutuminen pojaksi, irtoaa tässä sarjassa iloa Mitsuosta, jonka naispuoleiset haamut ottavat valtaansa välittääkseen lemmekkäitä viestejään miehille. Jos vain on sujut poikaparituksille, on tämä lyhykäinen sarja ehdoton lukukokemus. Söpöilyä ja kauniita poikia riittää. Vain hieman huolimattomasta kynänjäljestä annan neljä tähteä:

****

-----------------------------------------------------

Lisää arvosteluja seuraa myöhemmin!

2 kommenttia :

  1. Pakko kysyä onko sulla mitään doujinshejä? Itte kerään mangaa myös, mutta viime aikoina doujinshit on napannut mielenkiintoni joskin olen saanut kasaan vasta 7 (kontrastina 300 tankobonin manga kokoelmani).

    Btw oletko lukenut lovely complexin? Siinä on manga/anime joka sai meikäläisenkin kyynelkanavat kostumaan ja tämä sikäli huolestuttavaa, että omaan peniksen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, että kerroit peniksestäsi :D
    Doujinsheja en ole kerännyt koska olen vasta aloittanut mangakokoelmani. Tuskin tulen niitä myöskään hankkimaan, sillä englanninkielistä doujinshia ei taida pahemmin olla tarjolla. Joskus olen Mandraken sivuja selaillut, mutta hyvien artistien löytäminen tuntui hankalalta. Fanficcejä (kirjoitetuna ja piirrettynä, haluamillani parituksilla) löytyy helpommin ihan ilmaiseksi netistä.
    Ehkä joskus ostan doujinsheja jos eksyn Japaniin asti? :D

    Onko sinulla blogia?

    VastaaPoista