Picture heavy! NERD WARNING!
Hahaa! Nyt saatte nähdä yhden (melkein) kokonaisista kokoelmistani, nimittäin kaikista rakkaimman Elfquest sarjakuvakokoelmani! Olen viimeinkin saanut sen jokseenkin "täydelliseksi", joskin kerättävää riittää vielä monelle tulevalle vuodelle ja palkkapäivälle. En kuitenkaan malta enää odottaa enempää, vaan aion esitellä kokoelmani sellaisenaan NYT!
Elfquest voi joillekin teistä olla tuttu lisänimellä "Taru haltioista". Pitkän pitkään tätä valtavaa sarjaa oli suomennettu viiden ensimmäisen lehden verran ja näihin minäkin törmäsin pienenä kirjastoreissulla. Vasta muutamia vuosia sitten Suomen Elfquest-tilanne parani huomattavasti, kun sarjaa alettiin julkaista pokkarikokoisina mangaversioina ja nyt niitä löytyy divarien eurolaareista ja kirpputoreilta.
Tässä postauksessani aion keskittyä lähinnä esittelemään Elfquestin monia ilmenemismuotoja, en niinkään juonta. Sarja on aivan liian pitkä, jotta siitä voisi alkuasetelmaa enempää kertoa spoilaamatta loppua pahasti. Olkoot tämä siis:
Toukkeron epäkelpo opas Elfquest-julkaisuihin:
Elfquestia on julkaistu yhä uudestaan ja uudestaan erilaisina julkaisuina, mutta hyvä on muistaa, että tämä tarina on alkujaan ilmestynyt lehtinä hyvin samaan tapaan kuin Hämähäkkimiehet ja Batmanit. En osaa sanoa, onko julkaisutahti ollut viikottainen vai kuukausittainen eikä itselläni ole juurikaan näitä irrallisia Elfquest-lehtiä vaan olen omassa kokoelmassani keskittynyt nimenomaan albumeihin, joihin näitä lehtiä on koottu.
Sarjan luojia ovat amerikkalainen aviopari Wendy ja Rickhard Pini, joista Wendy on sarjan alkupuolen piirtänyt. Myöhemmin muut piirtäjät ovat alkaneet piirtää sarjaan jatkoa ja silloin taso on pudonnut roimasti, Pinit ovat kuitenkin hyväksyneet kaikki ilmestyneet Elfquest-tarinat ja olleet mukana juonen kehittelyssä. Elfquestin ensimmäinen osa on ilmestynyt vuonna 1978 ja nyt viimevuosina Pinit ovat viimein heräilleet viemään tarinan lopulliseen loppuunsa! Siitä lisää myöhemmin, nyt aloittelemme alusta.
Ensimmäinen suomijulkaisu; Jalava
Taru haltioista 1-5:
Pako tulen alta, Ryöstöretki, Haaste, Sudenlaulu ja Auringon ääni
Värillinen, pehmeäkantinen
Tämä painos Elfquestin alusta on varmaan monelle tuttu. Sitä on saanut hyvin kirjastoista ja vieläkin näitä saa helposti ostettua huuto.netistä. Pitkään nämä olivatkin ainoa suomennettu versio Elfquestista. Nämä viisi läpyskää, joista jokainen on yhden sarjakuvalehden mittainen, muodostavat yhdessä ensimmäisen kokonaisen albumin. Sarja aloittaa Sudenratsastaja nimisten haltioiden taipaleen poltetusta kotimetsästä kohti uutta maata, josta he yllätyksekseen löytävät muita haltioita. Pitkin Kahden kuun maailmaa levittäytyneiden haltiaheimojen ja heidän esi-isiensä ensikodin etsinnästä tuleekin kantava teema läpi koko saagan.
Häpeäkseni en ole koskaan tullut hankkineeksi kahta puuttuvaa suomialpparia. Vahingon aion korjata vielä joskus.
Ensimmäiset englanninkieliset albumit; Father Tree Press
(Complete) Elfquest 1-8
Värilliset, kova tai pehmeäkantiset
Tässä ovat kokoelmani helmet. Nämä kahdeksan kirjaa kokoavat koko alkuperäisen Elfquest-tarinan. Ne ovat syntyneet kokonaan Wendy Pinin kynästä ja piirtojäljeltään ne ovat hunajaisen ihania. Kaksi ensimmäistä kirjaa olen onnistunut hankkimaan kovakantisina; ensimmäisen osan kirjaston poistona ja toisen osan eräs perhetuttu oli pelastanut paperinkeräyslaatikosta! Kovakantiset versiot ovat nykyään todella hinnoissaan, mutta onneksi pehmytkantiset versiot ovat hieman halvempia. Ne olen hankkinut viimeisimpänä kokoelmaani, koska halusin alkuosan sarjasta myös värillisenä.
Värisivut pääsevät todella oikeuksiinsa kiiltävällä paperilla. Kirjojen lopussa on vielä runsaasti erilaisia taidesivuja, joissa esitellään mm. hahmoja ja alkuperäisiä lehden kansia (yksi kirjahan kokoaa useamman lehden) sekä vaihtoehtoisia sarjakuvasivuja.
Ainoa miinus Father tree pressin painoksessa ovat järjettömän rumat kannet! Kansilla Elfquestia ei yleensäkään ole pilattu, mutta nämä todella karkottavat lukijat luotansa. :(
Muut kovakantiset; Father Tree Press
Roque's Challenge 9, The Hidden Years, New Blood
Värilliset, Pinien ja muiden taiteilemia
Nämä kolme kirjaa jatkavat lyhyehköillä tarinoilla sitä, mihin edelliset kirjat jäivät ja ne kertovat myös väliin jääneiden vuosien tapahtumia. Elfquestin upeimpia ominaisuuksia on se, että siinä aika kuluu, vuodet vierivät, hahmoja kuolee ja syntyy. The Hidden Years on kokonaan Pinien käsialaa ja se kannattaa todella hankkia jos vain mistään enää löytää. Tämä on enemmän taidetta kuin sarjakuvaa, niin upeita ovat nämä tarinat.
Rogue's Challenge jatkaa kertomusta hieman kahdeksannen kirjan jälkeen, mutta lyhyempien tarinoiden muodossa. Suurin osa ei ole enää edes Pinien piirtämää, mutta erittäin mielenkiintoista luettavaa silti.
New Blood on näistä ehkä kaikkein heikoin piirtojäljeltään, eikä kovin yhtenäinen. Se kokoaa irrallisia tarinoita sieltä täältä eikä kaikki tarinat taida olla ihan canoniakaan, mutta on se toki pakko-ostos jokaiselle Elfquest fanaatikolle. Tässä kirjassa näytetään mm. Windkin-vauvan syntymä :)
Toinen englanninkielinen versio; Wolfrider books
Reader's Collection 1-16, ?, ym. (Yhteensä 31 albumia!)
Mustavalkoiset, pehmeäkantiset
Kun sarja kulkee läpi kymmenien tuhansien vuosien ja se aloitetaan suurin piirtein siitä keskeltä, on kronologisuuden kanssa yleensäkin vaikeuksia. Suuria vaikeuksia. Reader's collection on massiivisin ja paras yritys julkaista lähes kaikki koskaan ilmestyneet Elfquest sarjakuvat albumeina. Silti jonkin verran on jäänyt vielä julkaisematta ja järjestystä on koetettu paikkailla mm. osilla 8, 8a, 8b, 9, 9a, 9b, 9c ja 9d. jne. Huhhuh!
Varsinaisesti näissä abc-poluissakaan ei ole paljoa logiikkaa, joten ainoa ohje, jonka voin todella antaa on lukea ne kaikki suurin piirtein numerojärjestyksessä (silloin ainakin pysyt kärryillä siitä, missä kohtaa olet menossa) ja koettaa jollain tavalla ottaa selvää juonen poukkoilusta parinkymmenen tuhannen vuoden sisällä. :D
Tekisi kyllä itsellekin hyvää lukea ne uudelleen, kun olen kymmenen vuoden sisällä lukenut albumin sieltä, toisen täältä - milloin vain olen näitä saanut haalittua kasaan. Vieläkään minulla ei ole näitä kaikkia, sillä ekat kaksi osaa minulla oli jo keräilyn alkuvaiheessa värillisinä.
Reader's collectionilla on toinenkin huono ominaisuus; ne ovat kaikki mustavalkoisia. Toki tähän lukiessa tottuu, eikä kaikkia loppupään osia ole koskaan väritettykään.
Suomennettu mangaversio; Egmont (Saatavilla myös englanniksi!)
Sudenratsastajat ja Suuri vaellus Osat 1-21
Mustavalkoiset, pehmeäkantiset
Nyt täytyy sanoa, että näiden kanssa olen vähän hataralla maaperällä, en omista kaikkia että voisin tarkistaa oikeat numeroinnit.
Mangaversion idea oli erinomainen: kootaan alkuperäinen sarja ja leikataan se uudestaan pokkariversioksi, jolla saadaan sarja uuteen nousuun yleisen mangabuumin myötä. Harmi, että tämäkin mentiin sitten lievästi sössimään.
Sarja nimittäin päätettiinkin aloittaa kronologisesti niin, että ennen varsinaista saagaa "Suuri vaellus" julkaistiinkin kaksi Sudenratsastajat nimistä pokkaria, jotka valottavat hieman Sudenratsastajien historiaa. Nämä ovat Suomessa Sudenratsastajat osat 1-3 ja näiden jälkeen alkaa Suuri vaellus osat 1-18, jotka ovat taas numeroitu Elfquest osiksi 4-21, koska Sudenratsastajat ovat koko sarjan osat 1-3. Hohhoijaa.
Ja ettei homma vain olisi liian selkeä, on suomiversio jaksotettu erilailla ja julkaistu ohuempina pokkareina. Tästä hyvä esimerkki on Sudenratsastajien kolme pokkaria, joita englanniksi ilmestyi vain kaksi paksua. Jostain kumman syystä vielä suomiversiota on SENSUROITU! Eräskin erittäin tärkeä ja henkeäsalpaava kuva on jätetty kokonaan pois suomiversiosta.
En ole siis tämän uudehkon mangaversion ystävä, mutta se on silti helppo tapa tutustua Orginal Questiin, eli Suureen vaellukseen, joka käsittää kahdeksan ensimmäistä albumia. Näitä on sitä paitsi nyt helppo napsia divareista ja eurolaareista, jos haluaa omaksi kerätä koko sarjan. Muutamia Sudenratsastajat-kirjassa olevaa tarinaa lukuun ottamatta nämä ovat kaikki Wendy Pinin piirtämiä. Erityisen suuri plussa pitää antaa pokkari kutosen (suuri vaellus 3) extratarinasta "Sydämen tie", jota ei ole Reader's collectioniin ollenkaan painettu.
Mutta nyt lopetan näiden mangaversioiden kanssa. Saan niistä päänsärkyä.
Kolmas englanninkielinen versio; DC comics
Elfquest Archieves, osat 1-4
Väritetty, kovakantinen
Vuonna 2003 Wendy Pini lienee keksineen Photoshopin ja sen, miten kiva sillä on väritellä kuvia. Siitä sai alkunsa Archieves sarja, joka taas kerran aloitti Elfquestin julkaisemisen alusta. Tämän piti olla sarja, jonka Pinit halusivat jättää faneilleen "perinnöksi". Se on täysin uudelleen väritetty versio Orginal questista, joka kuitenkin tyssäsi syystä tai toisesta osaan neljä! Periaatteessa tässä on sopiva juonellinen lovi lopettaa tarina, mutta oikeasti tarina jää silti puolitiehen. Archieves-versio on siinäkin mielessä konstikas, että siihen on painettu muutamia extratarinoita, kuten jo aiemmin mainitsemani "Sydämen tie" (Aka The Heart's way) upealla värityksellä. Yhden extratarinan takia koko kirjaa on vähän ikävä ostaa.
Itse en ostanut tätä sarjaa kuin ensimmäisen osan extratarinan takia ja vertailua varten. Kohta alkaa olla myöhäistä ostaa muita osia.
Sarja jatkuu; DC comics
The Searcher and the Sword ja The Discovery
Värilliset, pehmeäkantiset ja SatS myös kovakantisena
Pitkän pitkän odotuksen ja monen uusintapainoksen jälkeen Elfquestin tarinaan alkoi viimein tulla jatkoa itse Wendy Pinin piirtämänä. Minulla ei ole hajuakaan, mitä he ovat puuhanneet kaikki menneet vuodet, mutta jokainen Elfquest-fani oppii ensimmäiseksi odottamaan kärsivällisesti.
No, kuitenkin jatkoa siis tuli näiden kahden albumin verran ja jatkoa on lupailtu jo tälle vuodelle! Nämä ilmeisesti pohjustavat tulevaa "Final Questia" eli loppua, joka kokoaa kaikki jäljelle jääneet juonenhaarat yhteen ja tekee sarjalle arvoisensa päätöksen. :) Nämä kaksi kirjaa ovat upeasti kuvitettu ja väritetty ja kevyen juonensa takia niitä on ilo lukea. The Discoveryssa Sudenratsastajat yhdistyvät viimein salaperäisten merihaltioiden eli Wavedancereiden kanssa. Niistä alla lisää.
Wavedancers #1-6 (Old series)
Värilliset sarjakuvalehdet
Tässä näette yhden surullisimmista haaroista, jotka Elfquestista on poikinut ja raa'asti oksasaksilla katkaistu. Nimittäin alkuperäinen versio merihaltia Wavedancersien tarusta. Haltioita on moneksi ja tämän tarinan piti valottaa mereen paenneiden haltioiden elämää. Sarjaa ehdittiin julkaista kuuden lehden verran, kun sukset menivät syystä tai toisesta ristiin sarjan piirtäjän ja Pinien kesken ja Orginal Wavedancers lopetettiin. Surulliseksi asian tekee se, että sarjalla oli ensimmäistä kertaa Wendy Pinin veroinen piirtäjä ja juonikin oli todella jännittävä. Lehdet ovat huimaavan kaunista katseltavaa ja ne sopivat mielestäni oivallisesti muuhun Elfquest-maailmaan. Loppu jää kuitenkin pahasti kesken eikä jatkoa ole kait koskaan tulossa. :(
Sen sijaan Wavedancerit aloitettiin piirtämään uudelleen alusta jonkun poropeukalon toimesta (Katso Reader's Collection osa 16) ja kokonaan uudella juonella.
Onnistuin vastikään ostamaan itselleni nämä kolme lehteä (osat 1, 4 ja 5) ja ne ovatkin ainoat varsinaiset EQ-lehteni.
Englanninkieliset tietokirjat; Father Tree Press ja Wolfrider books
The BIG Elfquest Gatherum ja The Wolfrider's guide to the World of Elfquest
Ja jos ei vieläkään ole saanut Elfquestista tarpeekseen koko sarjan luettuaan, on minulla tarjota vielä kaksi tietokirjaa. The BIG Elfquest Gatherum sisältää mm. luonnoksia, Pinien haastatteluja ym. hauskaa tietoa Elfquestin synnystä ja sen myöhemmistä vaiheista. The Wolfrider's guide taas on tietosanakirjatyyppinen opus, josta löytyy aakkosista eri haltioiden, rotujen, paikkojen ym. nimet selityksineen (mutta Tosifani muistaa nämä tietty ulkoa).
Englanninkieliset romaanit
Elfquestista on kirjoitettu vielä lisäksi muutama romaani, joista minulla on neljä; The Blood of Ten Chiefs sarjan 1, 2, 4 ja 5. Nämä keskittyvät haltioiden menneisyyteen ja esi-isiin. Lisäksi on olemassa varsinaisesta Orginal Questista kertova romaanisarja. Niitä minulla ei kuitenkaan ole, enkä ole näitäkään saanut luettua...
--------------------------------------------------------
HUH! Siinäpä oli koko rakas kokoelmani, joka ei yhä edelleenkään ole aivan kokonainen. Tähän mennessä olen pyrkinyt ostamaan koko sarjan niin että pystyn sen edes jossakin muodossa lukemaan. Myöhemmin alan täydennellä eri versioita samasta sarjasta hyllyyni. Lisäksi minulta puuttuu pari satukirjamaista teosta; "Gift of her own" ja "Bedtime stories".
Kaikkien näiden kerääminen oli kyllä hauska prosessi ja kestänyt vuosia, mutta kannattiko se?
Ei.
Kaikki ikinä julkaistut Elfquest sarjakuvat voi nykyään lukea täysin laillisesti netistä Elfquestin omilta kotisivuilta :( Höh.
Merry Christmas, and a Happy New Year!
3 viikkoa sitten
Minusta kyllä noiden kerääminen kannatti, jos todella tykkäät teemasta ja haluat niitä kerätä. Mitä järkeä olisi ponikeräilyssäkään, kun ponien kuvat voi katsella netistä?
VastaaPoistaEikö kaikki vaiva ja rahanmeno ole kuitenkin pieni juttu verrattuna siihen, että voit fyysisesti lukea selata sivuja, muistella miten hankalaa jonkin osan löytäminen oli... Se on ihan eri asia kuin netistä lukea suoraan kaikki. Entä jos olisit alkanut lukea sarjaa netistä, et olisi vaivautunut keräämään ja sitten nettisivusto kaatuisi kesken kaiken, eikä ikinä tulisi takaisin? Sinulle ei jäisi mitään. Nyt sinulla on vaikuttava kokoelma, josta kannattaa olla ylpeä!
Toivottavasti saat puuttuvat osaset kokoelmiisi, mukavan erilainen postaus kun en ole ennen kys. aiheeseen perehtynyt. :)
Niwina, kiitos kommentistasi. Olet kyllä ihan oikeassa :) Lopetuksen kirjoitin pilke silmäkulmassa, sillä halusin lähinnä jakaa tuon linkin josta muutkin pääsevät lukemaan ;)
VastaaPoistaCellulite ruffles the skin, devising its control surface to
VastaaPoistabe in 3 Parts, posting my forward motion pics
in 2-3 month groups. Be indisputable to check up on with your medico before incorporating
triceps workouts into your physical exertion if your grievous about losing Cellulite and preventing
it from occurring over again. Hither's what you should what you ready In that location.
Feel free to surf to my weblog ... prevent cellulite
One of the best features just about this situation is is targeting is
VastaaPoistalistening to micro-blogging tools care Twitter, and so the advantages
of Using the religious service can be numerous.
Here is my blog: click here