12.4.2012

100 kirjaa lukuprojekti 2012 (Kirjat 106-110)

Lukuprojekti jatkuu, mutta olen toki muutakin ehtinyt puuhailla. Viimeisin innostukseni, eli yaoi-kokoelman kartuttaminen on edennyt hyvää vauhtia. Koska manganmetsästys jaksaa kiehtoa minua loputtomasti, olen kokoillut infosivuja parista eri yaoi-kustantajasta, jotka ovat jo lopettaneet toimintansa. Tällä kertaa esittelen teille yaoi-kustantaja BeBeautifulin, jonka toiminta on aikanaan ollut vähintäänkin hämäräperäistä. Se oli aikanansa yksi suosituimmista kustantamoista, kunnes se äkkiä lakkautti toimintansa vain 25 pokkaria julkaistuaan. Kuitenkin BB, ehti pyöräyttää englantia ymmärtävälle lukijakunnalle sellaisiakin klassikkosarjoja, kuin Kizuna ja Finder series (joista molemmat jäivät valitettavasti kesken).

Ketä vain kiinnostaa tarkistaa BeBeautifulin koko julkaisuhistoria tai muuten etsiä itselleen kiintoisaa luettavaa, voi suunnata alla olevasta linkistä kokoamaani julkaisulistaan:



Myöhempää tarkastelua varten sama linkki löytyy blogini sivupalkista.

Oma BB kokoelmani on hyvin maltillinen ja pienehkö. Suurin ylpeyteni on Kizuna sarjan ilmestyneeteet kahdeksan opusta. Samat kirjat on Junekin vastikään julkaissut uudelleen kokoomapokkareina, mutta halusin ehdottomasti saada BB:n julkaisut näiden ihanien kansien takia. Junen pokkareihin on ilmeisesti piirretty uudet kannet, jotka näyttävät kuin toisesta sarjasta otetuilta. Pieni miinus on toki BB-julkaisuihin iskenyt sensuuri, jonka takia muutamia kohtauksia ja jokin minitarina puuttuu. Kizunan vanhan painoksen metsästäminen alkaa olla jo varsin haastavaa, mutta onneksi sain SF-keräilijätoveriltani Wendyltä apua Amerikasta: hän osti minulle ebaysta koko sarjan myyjältä, joka ei suostunut lähettämään kirjoja kuin US:n sisällä. Wendy lähetti kirjat sitten minulle edukkaaseen hintaan <3 Thank you Wendy!

Tässä kuva pienehköstä kokoelmastani, joka näillä näkymin on valmis:



Sitten voidaankin jatkaa lukuprojektiini, jota olen nyt hävyttömän hitaasti päivittänyt tänne. Olkaatte hyvät, kirjat 106-110:

106/100: Americus (MK Reed, Jonathan Hill)

Hannan suosituksesta varasin itsellenikin Americuksen kirjastosta ja lukaisin sen yhdessä illassa läpi. Tämä sarjakuva oli oikein mainio lukupaketti ja mielenkiintoinen jo siksi, että siinä oli mukana kirjastoihmisiä ja suomenkielisiä loitsuja (kirja on englanninkielinen).

Tarina kertoo lukiopojasta, joka joutuu pienessä Amerikkalaisessa kaupungissa, Americuksessa, keskelle hullunmyllyä, jossa uskonnolliset vanhemmat vaativat suositun fantasiakirjan poistamista kirjastosta. Tietäen, että tällaista tapahtuu ihan oikeastikin, oli uskomatonta lukea ihmisten ahdasmielisyydestä. Höykytyksen kohteeksi joutuneen fantasiakirjan tilalle oli helppo kuvitella Harry Potterit, joita myös yritettiin bannia kirjastoista amerikkalaisvanhempien toimesta.

Tykkäsin kirjasta, mutta olisi se voinut olla ehkä säväyttävämpikin. Kirjaan on merkitty osanumero ":01", joten ne ole ihan varma onko siihen tulossa jatkoa. Americuksen elämästä olisi toki kiva lukea lusääkin, vaikka tarina itsessään tuntui kyllä saavan ihan kunnollisen lopun näinkin. ***


107/300: Onward towards our noble deaths (Shigeru Mizuki)

En tiedä onko olemassa yhtään iloista tai hauskaa sotaan liittyvää teosta, mutta ihan yhtä surullinen oli tämäkin sarjakuvaromaani.
Onwards kertoo japanilaisista sotilaista trooppisella saarella toisen maailmansodan aikaan. Alku kuvaa sotilaiden elämää puutteen, myrskyjen ja tautien keskellä, kunnes vihollisjoukot hyökkäävät saarelle ja hiljalleen puolustajien joukot murenevat. Japanin armeijan mukaan, jokaisen sotilaan on kuoltava isänmaansa vuoksi; joko taistelussa tai tekemällä itsemurha. Iloista loppua ei tältä kirjalta kannata odottaa, mutta eipä taida mikään sota ylistysvirsiä kaivatakaan.

Hahmot on kirjassa piirretty erittäin sarjakuvamaisiksi, mutta yllättäen sekä taustat että kauempana olevat sotilaat on piirretty valokuvantarkasti. Luin kirjan vain, koska tarvitsin esiteltävää manga-lukupiiriä varten. En kadu, että luin sen, mutta toivon, ettei sen mangakalla olisi ollut mitään sotaa, josta kirjan kirjoittaa. ***


108/300: Lychee Light Club (Usamaru Furuya)

Urgh... tämä manga oli ehkä hitusen liian sadistinen ollakseen rattoisaa iltaluettavaa. Toisaalta se oli helpommin sulateltava kuin äsken lukemani sota-manga, sillä tämän tietää fiktioksi.
Hitlermäinen Zera johtaa Light Clubiksi nimettyä poikien salakerhoa, joka elää nazistisen murhailevaa elämää syvällä kaivoskaupungin maan alla. Porukka on juuri viimeistelemässä suurta projektiaan; robottia, jonka tehtävä on kaapata heille tyttö. Robotti hoitaakin homman kotiin, mutta pian piirissä alka syntyä konflikteja ja jäseniltä alkaa päät putoilla. Loppujen lopuksi robotti Lychee osoittaa enemmän inhimillisyyttä, kuin pojat toisilleen.
Tämä manga on äärimmäisen groteski, verinen ja sadistinen. Varsinkin rankka alku voi tuntua ylitsepääsemättömältä, mutta jos siitä saa vielä luettua eteenpäin, alkaa tarina viedä mukanaan. Paljoa paremmin en osaa tätä oikein kuvailla, mutta annan kolme tähteä koska loppu oli oikeutettu ja tyydyttävä ***



‎109/300: Emma, vol. 4 (Kaoru Mori)
****+
‎110/300: Emma, vol. 5 (Kaoru Mori)
****

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti