8.9.2021

Sulavat sylvanialaiset


Säilöttyäni useiden vuosien ajan sylvanialaiskokoelmaani säilytyslaatikossa, koin ikävän yllätyksen ottaessani ne taas esille. Yllä on kokoelmani sylvanialaisten omia pehmoleluja, nukkapintaisia eläinhahmoja. Nämä ovat varsinaisia sylvanialaisia pehmeämpiä, sisältä ikään kuin kumisia. Vuosien saatossa pari lelua oli jäänyt makaamaan kovien muoviosien päälle - ja sulanut. 


Tämä nallerassu oli saanut viimeiseksi leposijakseen vauvan kehdon. Nalle näyttää kuin liimatulta kehtoon kiinni, mutta todellisuudessa tässä ei ole käytetty ollenkaan liimaa vaan nalle ja kehto ovat alkaneet sulaa tosiiinsa kiinni. 

Tutkin asiaa ja ilmeisesti syynä on nalleen käytetty muovinpehmennin. Tämä aine pitää nallen pehmeänä ja hieman taipuisana. Kun nallen muovissa oleva pehmennin joutuu kosketuksiin kovan muovin kanssa, alkaa se pehmentää myös tätä.  


Kääntämällä kehdon ympäri näemme, että kova muovi on jo läpi asti pehmentynyt! Tämä läpi tunkeva mössö oli kuin tuoretta liimaa. Sen pystyi repimään helposti irti sormilla ja tilalle jäi lössöinen kolo. 
 

Ajattelin aluksi jättää nallen viimeiseen leposijaansa, mutta muutin lopulta mieleni. Kehdon pehmentyminen olisi vain jatkanut ja nallelle olisi saattanut lopulta käydä ties mitä. Jo ihan uteliaisuuttani päätin irrottaa nallen. Irrotusoperaatio muistuttaa jotakin kauhuelokuvan kohtausta, jossa uhrin iho sulaa pois päältä. Nalle parka!



Onneksi nallen etupuoli jäi vielä ihan ehjäksi. Takapuolen nahka jäi kiinni kehtoon. 

Tuon tämän esille, että voisitte ennaltaehkäistä tätä ongelmaa! Vaarassa ovat kaikki kumiselta tuntuvat pikkuesineet. Omassa kokoelmassani sulamista on tapahtunut niin säilytyslaatikossa kuin vitriinissä olleille esineille. Tähän mennessä enemmän tai vähemmän ovat sulaneet: 

  • Sylvanialaisten pehmolelut
  • Vauvan leikkipallo
  • Suuri joukko vihanneksia, kuten kurkut, paprikat, porkkanat jne. 

Eli kaikki osat, jotka tuntuvat hieman joustavalta tai pehmeältä, saattavat sisältää tätä muovinpehmennintä. Älä jätä näitä osia kosketuksiin kovan muovin kanssa! Laita väliin ainakin kangasta tai säilytä ne erillisessä pussissa. Netistä luin, että sulamiselle alttiit osat on hyvä säilyttää alkuperäisissä myyntipakkauksissaan. 

P.S: Ylimmässä kuvassa on tämän hetkinen kokoelmani erilaisia sylvanialaisten pehmoleluja. Vielä puuttuu muutamia erilaisia ja esittelen sitten nämä ihanuudet erikseen. Selkänahatonta nallea säilytän tällä hetkellä minigrip-pussissa. Myös punainen pupulelu oli ehtinyt hitusen sulaa kiinni vauvojen rattaisiin. Onneksi sulaminen oli vasta aluillaan ja sain pupun melkein ehjänä irti, mutta rattaiden reunaan jäi sulanut lovi. 

2 kommenttia :

  1. Kiitos varoituksesta D: Olen vastaavaa huomannut kerran, mutta en tajunnut sen johtuvan kosketuksesta kovaan muoviin. Pitääkin tarkistaa nuo lelut säilytyksessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaikenlainen esille laittaminen tai laatikkoon unohtaminen on huonosta. Esim. heldemäkojun vihannekset, jotka ovat olleet vitriinissä esillä ovat syöpyneet kojuun/laatikkoihinsa kiinni :/ Eivät onneksi kaikki ja osan sain vielä suht siististi irrotettua.

      Poista